• +31 6 24226977
  • martine@foto-lief.nl

Nieuws

Bruiloft Jean-Paul en Janneke in Kasteel van Rhoon

Martine No Comments

Bruiloft Kasteel van Rhoon – Het regende de hele week voordat Jean-Paul en Janneke op 17-11-’17 gingen trouwen, maar op hun dag scheen de zon. En niet alleen de zon straalde, Jean-Paul en Janneke ook!

Nadat ik eerst bij de bruidegom (die de nacht in een B&B had doorgebracht) en vervolgens thuis bij de bruid de voorbereidingen had vastgelegd, vertrokken we na de ontmoeting naar het Kasteel van Rhoon waar de trouwreportage plaatsvond. In en rondom het kasteel heb ik foto’s van hen samen gemaakt voordat de gasten arriveerden.

Daarna was het tijd voor het officiële gedeelte: de ceremonie in de trouwzaal van het kasteel. Een prachtige ruimte om elkaar het ja-woord te geven en waar de zon trots naar binnen scheen. Er werd gelachen en hier en daar een traantje weggepinkt. Na de ceremonie volgden nog felicitaties, champagne en natuurlijk een heerlijke bruidstaart.

Twee weken later kwamen Jean-Paul en Janneke hun trouwfoto’s bekijken. Vol ontroering zagen ze alle gebeurtenissen en details van hun trouwdag voorbij komen… Lief bruidspaar, bedankt voor het vertrouwen dat jullie in mij hadden en veel geluk in jullie huwelijk!

Meer informatie over trouwfotografie vind je hier.

Regenboogbaby

Martine No Comments

Een miskraam of het verlies van een kindje tijdens of net na de zwangerschap zorgt voor heel veel pijn en verdriet. Als jullie daarna een gezond kindje in jullie armen mogen sluiten, dan noem je dat een ‘regenboogbaby’. Een regenboogbaby is een geschenk na een heftige periode.

Ik heb nu een mooie wrap in zachte regenboogkleuren om te gebruiken bij newbornshoots van regenboogbaby’s. Meer weten over newbornfotografie? Klik hier.

Trouwworkshop in België

Martine No Comments

Zondag 27 augustus 2017 volgde ik in België bij PIXEL Photography een workshop trouwfotografie. Joyce en Jean-Paul uit Spijkenisse stonden model als bruidspaar en deden het geweldig! Bij Kasteel Ravenhof (Stabroek) dachten voorbijgangers dan ook dat het echt hun trouwdag was. Ze werden regelmatig gefeliciteerd en er werd geroepen dat ze elkaar moesten kussen. Zou niemand het dan raar gevonden hebben dat er vijf fotografen omheen stonden?

Het was een erg gezellige en leerzame dag. We konden op verschillende plekken en met diverse soorten licht oefenen. Het resultaat zie je hieronder. Karim en Petra, bedankt voor jullie gastvrijheid en kennisdeling! Joyce en Jean-Paul, bedankt dat jullie vrijwillig een hele middag hebben opgeofferd om model te staan!

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie

1 jaar Earlybirds

Martine No Comments

Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik mijn eerste Earlybirdje fotografeerde. Een proefreportage was dat. Ik vond het zo spannend! Een paar dagen later hoorde ik dat ik ‘aangenomen’ was bij deze mooie stichting, die kosteloos fotoreportages verzorgt van te vroeg geboren kindjes… Sindsdien heb ik nog acht liefdevolle reportages mogen maken. De dankbaarheid van ouders is mij het meest waard, want daar doen we het met z’n allen voor!

Een aantal door mij gemaakte reportages zien? Klik hier.

Fotoalbums bij de Fotofabriek

Martine No Comments

Een tijd geleden werd ik door de Fotofabriek benaderd of ik hun fotoalbum wilde testen. Als fanatieke fotoalbum-maker kon ik daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Hoewel ik albums voor klanten bestel bij een professionele afdrukcentrale, is de Fotofabriek meer bedoeld voor consumenten die voor een lage prijs een mooie herinnering aan bijvoorbeeld hun vakantie willen hebben. Vanuit dat oogpunt heb ik deze review dan ook geschreven. Het is mogelijk luxere albums te bestellen, maar daar gaat deze review niet over.

Voor het testalbum, een liggend A4 formaat met 24 pagina’s en hardcover foto-omslag, heb ik foto’s gebruikt van de trouwerij van Cindy & Sylvester, zodat ik meteen een mooi portfolio heb om aan toekomstige klanten te laten zien.

De eerste indruk
Ik had nog nooit een fotoalbum bij de Fotofabriek besteld, maar na een eerste bezoek aan de website https://www.fotofabriek.nl/ waren de verwachtingen hoog gespannen. De Fotofabriek is namelijk door Radar verkozen tot de beste en goedkoopste fotoboekenleverancier. De prijzen zijn inderdaad lager dan bij andere leveranciers. Nu alleen de kwaliteit nog 🙂

Gebruiksvriendelijke software
Om het fotoalbum te ontwerpen, heb ik de software gedownload via https://www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken/. Installeren ging gemakkelijk en snel en de software is gebruiksvriendelijk. Er zijn veel opties om je album naar eigen wens vorm te geven. Zo kun je standaard kiezen uit vele indelingen, achtergronden, frames, lettertypes, etc. Zelf hou ik van een rustige vormgeving, maar als je wilt, kun je je helemaal uitleven!

Verrassend snel en goed
Twee dagen nadat ik het fotoalbum besteld had, viel het al op de deurmat. Zo snel heb ik nog nooit een album ontvangen! En de kwaliteit is ook goed. Heldere kleuren en scherpe foto’s. Voor een privé-album is de Fotofabriek wat mij betreft een topper. Goede kwaliteit, snelle levering en de laagste prijs!

Leuk extraatje
Wil je je album graag met vrienden delen? Dan kun je een digitaal voorbeeld laten maken. Een voorbeeld van het album dat ik als test gemaakt heb, vind je hier.

De bruiloft van Cindy & Sylvester

Martine No Comments

Op 07-07-2017, dé trouwdag van het jaar, gaven Cindy & Sylvester elkaar in Heinenoord het ja-woord in het bijzijn van hun zoontje Mason, familie en vrienden. De sfeer op de bruiloft was heel ontspannen en ik vond het een eer om alle gebeurtenissen van dichtbij te mogen meemaken. Hieronder een impressie van de dag. Meer weten over trouwfotografie? Klik hier.

Een wolk van een dochter

Martine No Comments

In 2012 en in 2014 heb ik twee gezonde kinderen op de wereld mogen zetten. Bij beide bevallingen hebben mijn man en een leerling-verloskundige een aantal foto’s gemaakt. Achteraf ben ik hier ontzettend blij mee. Ik word nog elke keer emotioneel als ik de foto’s terugzie… Geboortefotografie was toen nog redelijk onbekend. Eigenlijk best raar, toch? Dat mensen wel een fotograaf inhuren voor hun trouwdag, maar niet voor zoiets bijzonders als de geboorte van hun kind…

Links de geboorte van onze dochter in 2012 en rechts de geboorte van onze zoon in 2014

Sinds ik serieus met fotografie bezig ben, staat geboortefotografie op mijn bucketlist. Niet dat ik de ambitie heb om geboortefotograaf te worden, maar elke fotograaf heeft nu eenmaal zo’n wensenlijstje. Dus toen S. mij een berichtje stuurde of ik haar bevalling wilde fotograferen, hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Maandag 22 mei begon het wachten. Om 8.00 uur moest S. zich melden in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam om de bevalling in te leiden. Ze was toen 38 weken zwanger, maar doordat het kindje als gevolg van zwangerschapsdiabetes aan de grote kant leek te zijn, was het beter om het eerder geboren te laten worden. Ik had die dag eigenlijk een fotoshoot gepland die ik in overleg kon verplaatsen naar vrijdag. Je weet immers nooit hoe snel een bevalling gaat… Aan het eind van de middag hoorde ik dat de inleiding door middel van een ballon nog geen effect had. Ik ging die avond dus met gezonde spanning en met het geluid van m’n telefoon aan naar bed.

De volgende ochtend werd er opnieuw een ballon ingebracht, maar ook deze bleek geen effect te hebben. Ondertussen ging ik overal heen met m’n camera en een lange broek in m’n tas. Het was namelijk prachtig weer, maar met een korte broek zag ik mezelf niet in het ziekenhuis staan om een bevalling te fotograferen.

Woensdagochtend was er nog steeds niets gebeurd. S. appte me dat ze begonnen waren met pillen en weeën-opwekkers. Bij mij steeg de spanning, want het kon nu toch niet lang meer duren? Ondertussen ging het normale leven door en nam ik nog steeds overal mijn camera en lange broek mee naartoe. En weer ging ik ’s avonds slapen met m’n telefoon naast mijn kussen.

Donderdagochtend 25 mei bleek S. eindelijk 3 cm ontsluiting te hebben en werd besloten d’r vliezen te breken. Ik durfde het aan om met mijn man en kinderen een paar uurtjes weg te gaan voor een ‘toer langs de boer’ op deze zonnige Hemelvaartsdag. Als ik gebeld zou worden, kon ik binnen drie kwartier in het ziekenhuis zijn. Om 13.00 uur kwamen we thuis en had ik nog niets gehoord. Om 14.00 uur appte S. dat ze heel veel pijn had en een ruggenprik kreeg. Het breken van de vliezen had gelukkig toch geholpen! Vanaf dat moment ging het snel, want om 15.30 uur ontving ik een berichtje van de man van S. dat het bijna zover was. Snel de auto in en een kwartier later stond ik in het ziekenhuis. S. mocht al langzaam meepersen en had het duidelijk moeilijk. De ruggenprik werkte niet meer. Drie kwartier later begon het echte werk; ze mocht actief gaan persen. Het hoofdje van de baby wilde echter niet ver genoeg zakken, waardoor een knip nodig was. Daarna werd heel snel, om klokslag 17.00 uur, een wolk van een dochter geboren! Wat gebeurde er veel op dat moment en wat een emoties! Maar… mijn taak zat er nog niet op. Ik ben gebleven tot alle controles achter de rug waren en de kleine meid kennis had gemaakt met haar trotse oma’s en andere naaste familie. Om 19.00 uur vertrok ik met een camera vol foto’s en een geweldige ervaring rijker.

Nu ben je vast benieuwd of de baby inderdaad groot was… 3655 gram en 53 cm. Valt mee, toch?

En of ik nog een keer een bevallig wil fotograferen? Het heeft best een grote invloed op je dagelijkse leven en planning, omdat je van tevoren niet weet hoe het loopt. Maar het is zo bijzonder om erbij te mogen zijn! Als iemand het aan me vraagt, dan zal ik zeker kijken of ik het kan combineren met mijn reguliere opdrachten.

S. en F., bedankt dat ik bij de mooiste en meest emotionele gebeurtenis uit jullie leven aanwezig mocht zijn. Heel veel geluk met jullie prachtige dochter!

In verband met privacy heb ik geen namen en alleen enkele onherkenbare foto’s gebruikt.

Een bijzondere before&after

Martine No Comments

Als nieuwe moeder moet je vaak even wennen aan het leven met je baby, hoe jong of oud je ook bent. Felicia werd moeder op haar zeventiende, krap voor haar eindexamens. Maar ondanks de zorg voor haar dochtertje Jenayah en de slapeloze nachten doet deze jonge mama deze weken gewoon eindexamen. Het was trouwens de tweede keer dat ik bij haar en haar moeder thuis was. Zo kon ik meteen een mooie before&after foto maken. Als je goed kijkt, zie je dat ze een zachte blik in haar ogen heeft gekregen. Een echte mamablik… Felicia, ik vind dat je het heel goed doet met jullie kleine meid. Jullie komen er wel…

Jouw foto op hout!

Martine No Comments

Sinds ik er een aantal voor klanten heb mogen bestellen, ben ik een groot fan van deze handgemaakte fotoblokken. Het is elke keer een cadeautje als ze bezorgd worden. En dan staat niet eens ons eigen gezin erop… Je kunt je dus wel voorstellen hoe het voelt als wél je eigen gezinsleden erop staan!

Na een fotoshoot bij FOTOlief zijn de fotoblokken te bestellen in verschillende vormen, formaten, tweeluiken, drieluiken, sleutelhangers, USB-sticks en meer. Met deze mooie promoset kan ik je laten zien welke topkwaliteit je kunt verwachten. Meer weten? Mail naar martine@foto-lief.nl. Ook als je al een fotoshoot bij FOTOlief hebt gedaan en alsnog een fotoblok als tastbare herinnering wilt bestellen

Workshop trouwfotografie

Martine No Comments

Zaterdag 25 maart 2017 volgde ik een workshop trouwfotografie in Brabant. De dag begon in Oss met een presentatie over wat er allemaal bij trouwfotografie komt kijken. Vervolgens reden we naar het plaatsje Ravenstein voor een goedverzorgde lunch. Ondertussen maakten bruid Leonore en bruidegom Arno, getrouwd op 11-11-2011, zich klaar om voor de vijfde keer model te staan. Hoe leuk is dat, als je keer op keer je trouwkleding aan mag!? Na de lunch liepen we met het bruidspaar door Ravenstein om op verschillende plekken te oefenen. Hoe ga je om met licht (in ons geval felle zon), hoe poseer je het bruidspaar, welke techniek gebruik je in welke situatie, etc. Enkele foto’s die ik gemaakt heb, zie je hieronder. Nu op naar het eerste bruidspaar dat ik op 07-07-2017 mag vastleggen! Ik heb er zin in!

Meer informatie over trouwfotografie bij FOTOlief

Moederdagactie: generatieshoot voor € 39,-

Martine No Comments

Op zaterdag 15 april kon je bij FOTOlief gebruik maken van de speciale Moederdagactie: een generatieshoot voor € 39,- inclusief een afdruk voor elke generatie. Elk half uur fotografeerde ik drie of vier opeenvolgende generaties waar ik vervolgens een generatiefoto in kleur en zwart-wit van maakte. Een prachtige herinnering die generaties meegaat én een mooi Moederdagcadeau voor jezelf, je oma en eventueel overgrootmoeder. Voor Vaderdag kon je ook van deze actie gebruik maken. Een leuk idee voor papa, opa of overgrootvader.

In oma’s trouwjurk

Martine No Comments

Enkele weken geleden kwam mijn moeder met haar trouwjurk naar beneden. Of ik hem wilde hebben, anders zou ze hem weggooien… ‘Eeuwig zonde,’ dacht ik, en nadat mijn bijna vijfjarige dochter erop stond om de jurk te passen, kreeg ik het idee om haar ermee te fotograferen. Gisteren mocht ze de jurk weer aan. Aan de achterkant moesten we hem vastmaken met klemmen zodat hij zou passen. Maar wat een plaatje stond daar toen! Mijn dochter voelde zich een prinses en poseerde als een volleerd model. Uiteraard is ze ook samen met oma op de foto gegaan; een geweldige herinnering voor later! Binnenkort mag ze mijn trouwjurk aan en dan maken we er weer mooie foto’s van…

Review fotoboek Saal Digital Nederland

Martine No Comments

Voor Saal Digital Nederland mocht ik een fotoboek testen; een mooie kans om mijn portfolio tastbaar te maken in een professioneel album. Ik was blij verrast toen het fotoboek drie dagen nadat ik het besteld had al op de deurmat viel.

Het fotoboek
Voor de harde fotokaft koos ik de optie ‘gewatteerd’ (tegen een meerprijs) voor een extra luxe uitstraling. Ook zijn er diverse andere (luxe) kaften mogelijk. De pagina’s zijn standaard gemaakt van dik fotopapier en platliggend. Als je wilt, kun je voor nog dikker papier kiezen. In verband met vingerafdrukken koos ik voor mat papier, maar glanzend papier is uiteraard ook een optie. Bijzonder vind ik dat de eerste en laatste pagina verlijmd zijn met de kaft, waardoor je geen lege pagina’s hebt.

De drukkwaliteit is top. Mooi scherp en heldere kleuren, precies als op het beeldscherm. Bijkomend voordeel is dat het album standaard zonder zichtbare verwijzing naar de producent geleverd wordt. De kleine QR-code kun je tegen een meerprijs ook weglaten. Kortom: een album dat ik aan mijn klanten zou verkopen.

De software
Downloaden en installeren van de software is gemakkelijk. Voor het ontwerpen van het boek zijn er veel mogelijkheden, zoals starten met een lege opmaak, zelf ontworpen pagina’s inladen, gebruik maken van een van de vele sjablonen, verschillende achtergronden, achtergrondkleuren, etc. Het ontwerpen wijst zich eigenlijk vanzelf. Ook het opzoeken en selecteren van foto’s werkt eenvoudig.

Ik heb wel een paar kleine tips ter verbetering: 1️⃣ meer lettertypen om uit te kiezen, 2️⃣ de mogelijkheid toevoegen om foto’s automatisch te schalen naar een enkele pagina (en niet alleen naar spread), 3️⃣ de mogelijkheid toevoegen om foto’s een kader te geven en 4️⃣ laat de Nederlandse versie nakijken op taalfouten, want er worden soms gekke woorden en zinnen gebruikt (zoals besnijden i.p.v. bijsnijden). Al met al kleinigheidjes die me niet zouden weerhouden nog eens een bestelling te plaatsen.

Conclusie
Een fotoboek van Saal Digital Nederland is een goede keuze. Eenvoudig vorm te geven, vele uitvoeringen mogelijk, professionele kwaliteit en snelle levering.

Blog over cakesmash fotoshoots

Martine No Comments

Door webwinkel Hieppp.nl ben ik gevraagd een blog te schrijven over cakesmash fotoshoots. Maandag 2 januari had ik een hele leuke cakesmash met Levi, die ik als input heb gebruikt voor deze blog. Benieuwd naar de inhoud en de foto’s? Blog Hieppp.nl

FOTOlief bestaat 1 jaar!

Martine No Comments

26 november 2016 bestond FOTOlief 1 jaar! Met deze video krijg je een impressie van het afgelopen jaar; alle vormen van fotografie waarmee ik ervaring op mocht doen. Met veel dank aan iedereen die vertrouwen in mij had! Veel kijkplezier en ik zie je hopelijk snel!

Een kijkje in het leven van…

Martine No Comments

collage-3wm lifestyle-collage-2wmHet stond al een tijdje op de planning; een lifestyleshoot bij Jolijn, Melvin en Elin, zodat ik ervaring op kon doen met deze bijzondere tak van fotografie. Jolijn had een aantal leuke dingen gepland die ze graag met hun dochtertje doen en waar ik mooie foto’s van zou kunnen maken. Toen Elin wakker werd na haar middagslaapje ging ik mee naar boven. Vanaf dat moment mocht ik vanaf de zijlijn meekijken in hun leven. Elin voelde zich gelukkig helemaal op haar gemak. Het resultaat waren échte foto’s van alledaagse momenten uit het leven van dit liefdevolle gezinnetje. ‘Dit MOET iedereen doen met zijn kids!’ appte Jolijn me toen ze de foto’s ontvangen had. Een groter compliment kan ik me niet wensen! Meer weten over lifestylefotografie? Kijk dan hier.

12

FOTOlief: pure en spontane fotografie van alles wat met liefde en familie te maken heeft!